5 Aralık 2010 Pazar

neden proje hazırlarız

İlk öğrencilerine verilen proje ve performans ödevleri niçin vardır? ve niçin proje hazırlarız gibi soruların cevaplarını aramak için bir araştırma yaptık. Mersinde bir çocuk gazetesinde bir yazıya rastladık. İşte bunu sizinle paylaşıyoruz.


İlköğretimde okuyan birçok öğrenci, kendilerine niçin proje hazırlatıldığını merak ediyor. İnternet ortamındaki ödev sitelerine sıkça sorulan sorulardan biri de proje hazırlamanın kendilerine ne ya da neler kazandıracağıyla ilgili. Kısacası öğrenciler “Ne gereği var proje hazırlamanın?” cümlesindeki “gereği” ile ilgileniyorlar son zamanlarda. Belki de proje hazırlamak onlara bir yük gibi geliyor. Bu durum, proje (projenin kendisi) hazırlamanın kendilerine ne ya da neler kazandırdığını yeterince kavrayamadıklarını gösteriyor.

Bu nedenle proje hazırlamanın varoluş nedeninden bahsedeceğiz burada. Öncelikle bilginin doğada kullanıma hazır halde bulunmadığından yola çıkarak şunu söyleyebiliriz: Bilimsel bakış ve anlayış, araştırmaya ve incelemeye, sonuçta da keşfetme düşüncesine dayanır. Yeni düşünceler ve farklı bakış açıları kendiliğinden oluşmaz. Araştırma yapılan süreçte yeni bulgularla şekillenir. Burada kurulan cümleler sizlere hayli ağır cümleler gibi görünebilir. Ama bu gözünüzü korkutmasın. Kimse sizden bir bilim insanı gibi ağır araştırmalar yapmanızı ve yeni bir şey keşfetmenizi istemiyor.

Eğer herhangi bir projenin içerisinde bulunmak isteği duyuyorsanız, proje hazırlamanın hedeflerinden birine ulaşılmış demektir. Diğerleri proje hazırlama süresince ortaya çıkar. Peki, nedir bunlar? Öncelikle problem çözme becerileriniz gelişir. Daha yaratıcı düşünürsünüz. Gözleriniz daha keskin görmeye, kulaklarınız daha iyi duymaya başlar. Çünkü bir sorumluluğunuz vardır: “Bir konuda proje hazırlayıp, onu hayata geçirmek.” Böylelikle doğaya ve çevrenize daha duyarlı bireyler haline gelirsiniz. Hele de hazırladığınız projenin konusu ilgilinizi çekiyorsa, yaptıklarınız size büyük bir haz verir. Giderek estetik bir düşünme biçimine sahip olduğunuzu fark edersiniz. Bu da özgüveninizi artırır. Tüm bunlar siz farkında olmadan gelişir. Hiçbir öğretmen, “Haydi çocuklar şu konuda bir proje hazırlayın da özgüveniniz gelişsin.” demez. Sadece proje hazırlama sürecinde sizi izler, eksik kaldığınız yerlerde imdadınıza yetişir. İşte proje ödevleri sizlere, becerilerinizi geliştirmek; araştırma sürecini öğrenmenize yardımcı olmak; sorumluluk alıp, bu sorumluluklarınızı gerektiği gibi yerine getirebilmek; daha da önemlisi şimdi ve gelecekteki hayatınızı mutlu ve başarılı bir birey olarak karşılamanız için verilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Aşağıdaki Formu kullanarak bizimle iletişime geçebilir , yorum bırakabilirsiniz.