26 Kasım 2010 Cuma

Japon balığı üretim yöntemleri

Gecen yazımızda "japon balıkları" çeşitlerinden bahsetmiştik. Bugün "Japon balığı ürütemi" hakkıda bir yazı yayınlamak istiyoruz. Hepimizin çok sevdiği renkli cıvıl cıvıl japon balıkları akvaryumda sakin ve dingin bir şekilde bizi rahatlatırken hiç aklınıza geldimi bir japon balığının üretimi nasıl oluyor diye. Gelmediysede önemli değil biz bu yazıda bunun nasıl yapıldığıyla ilgili olarak size detaylarından bahsedeceğiz.

Arkadaşlar burada japon balıklarında damızlık seçimini, erkek-dişi ayrımını, damızlıkların beslenmesini, sağma zamanını ve sağım şeklini kendi tecrubelerim ve gözlemlerimle anlatacağım, bu makaleyi okuduktan sonra çok kolay japon balığı üretebilirsiniz.
Ayrıca şunuda söylemek istiyorum bana yardımlarından dolayı Selçuk Görgün abime çok teşekkür ediyorum.
Not:Bu üretim amatörcedir.Ben suriye japonu üretiyorum anlatımıda biraz ona göre yapıcam.Eğer çok kaliteli yavrular istiyorsanız bu makale geçerli değildir.

1-Damızlık seçimi=Damızlık seçiminde dikkat edeceğiniz nokta balıkların aşırı şişman olmamalarıdır."Balık ne kadar şişmansa o kadar yumurtayla doludur" şeklindeki düşünce yanlıştır.Elbette japon balıkları genetik yapıları nedeniyle bir miktar şişmandırlar.Ama bu şişmanlık diğer balıklardan daha fazla, "aşırı" olursa bu kısır olduklarına işarettir.Çünkü genelde akvaryumcularda bu balıklar dengeli beslenmez buda kısırlığa yol açar.Damızlık olarak seçeceğiniz balık dibe çökmemeli sürekli hareket halinde olmalıdır (sürekli yüzer durumda).Ayrıca bulabilme imkanınız varsa havuzlarda doğal ortamda yetişmiş balıkları seçin (suriye japonu gibi) çünkü bu balıkların yağlanma ihtimali çok azdır.Damızlık balık seçerken tercih edeceğiniz tür size kalmış.(Ben tül kuyruk ve yelpaze kuyruk üretiyorum).Eğer çok fazla yavru istemiyorsanız 1 erkek ve 1 dişi balık size yeter.Hatta çok bile gelebilir.Çünkü iyi beslendiğinde bir dişi en az 1000 yumurta dökebilir ve iyi beslenen bir erkekten 4-5 kez sperm sağılabilir.

2-Erkek-dişi ayrımı=Erkek-dişi ayrımı çok basittir.En iyi yöntem balıkların göğüs yüzgecine bakmaktır.Erkek balıkların göğüs yüzgecinin ön kısmında küçük diken gibi beyaz renkli tırtıklar vardır.Dişide bu asla görülmez.


3-Damızlıkların beslenmesi=Damızlıklarınızı almadan önce 2 balık için en az 40 litrelik bir tank hazırlamanız gerekir.Tankın dibinde sadece 2-3 cm yüksekliğinde kum olmalı (ben midye kırığı kullanıyorum).İçinde hiçbir dekor olmamalı.Güçlü bir iç filtre sürekli çalışıp suyu hareketlendirmeli.(ısıtıcıya gerek yok ben sağımı mart nisan aylarında yapıyorum).Herşeyi hazırladıktan sonra balıklarınızı koyun ve dondurulmuş veya canlı yemlerle besleyin.(ben dondurulmuş olarak karides ve tubifex ,canlı yem olarak evdeki orta boy kara sinekleri tercih ediyorum).Ayrıca haftada bir kere haşlanmış ıspanak, marul veya bezelye verin.(evde hangisi varsa olur.)Canlı yemleri günde sadece 1 kere verin.Bir program hazırlayın mesela sabah canlı yem akşam bitkisel un içeren kuru yem.

4-Sağma zamanı=Sağma zamanını anlamanın tek yolu akvaryumu gözlemektir.Erkek yumurtlama zamanı dişiyi iyice hırpalamaya başlar.Dişi balığın anüs bölgesi iyice açılır. Yumurtlama genelde sabahları başlar her sabah akvaryumu gözleyin yumurtaların düştüğünü gördüğünüzde sağmaya geçebilirsiniz.


5-Sağım şekli=Önce ufak bir kap ayarlayın kap ne kadar ufak olursa yumurtaların döllenme şansı o kadar artar ama yumurtaların üst üste gelmemesi için birden çok kap kullanın.Önce erkek balık yakalanır ve anüs bölgesine hafif bastırılarak sağılır beyazımsı çıkan sperm hemen suya değdirilir.Sonra dişi balık yakalanır ve aynı şekilde sağılır dişi balığın yumurtlama zamanı yakalanırsa fazla bastırmaya gerek yoktur.Zaten hemen karnına dokanınca yumurtalar çıkar yumurtları sağarken havaya değmemesine dikkat edin dişi balığın gövdesi suyun içinde olsun.Sonra tekrar erkeği sağın ve suyu kuş tüyü yardımıyla karıştırın.30 dakika bekledikten sonra kaptaki suyu döküp sağım yapılan suyla aynı değerdeki sudan doldurulmuş akvaryuma kapları ters bir şekilde yerleştirin.(ters koymamızın sebebi artıkların yumurtaların üzerine çöküp mantarlaştırmasını engellemektir).Şimdi yavruların çıkmasını bekleyebilirsiniz artık.Sağlıklı bir şekilde döllenen yumurtalar bir gün içinde siyahlaşır.Yavrular çıktığında önce yumurta sarısıyla sonra toz yemlerle besleyip büyütebilirsiniz.

1 yorum:

balıkçı dedi ki...

bir hafta önce iki balık aldım sorun yoktu daha sonra iki balık daha aldım ve buğün balıklarım birdenbire hareketsiz kalıp dibe çöktüler ve öldüle acaba nedeni ne olabilir

*ben motordan elektirik çarpması zannediyorum çünkü motor birkaç senelikti

Yorum Gönder

Aşağıdaki Formu kullanarak bizimle iletişime geçebilir , yorum bırakabilirsiniz.